Új matrac vásárlása

Új matrac vásárlása

A matracot 8 évente ki kell cserélni – vagy még korábban. Ön mikor vett utoljára új matracot? Sok embernek csak akkor jut eszébe, hogy kicserélje a matracát, ha az már kifejezetten régi és majdnem szétesik. Biztosíthatjuk felőle, hogy az egészsége és a jó közérzete szempontjából ez túl későn van.

Elnyűtt matracon aludni olyan, mintha kitaposott cipőben vállalkozna maratoni futásra. A teste sokkal többet érdemel, és többre van szüksége. Vajon Önnek szüksége van új matracra?

Akkor vásároljon új matracot, ha:

 • a töltetből kiállnak a rugók, a töltet összecsomósodott vagy a matrac felülete göröngyös
 • a matrac forduláskor furcsa zajokat hallat
 • a közepén gödör alakult ki, amelybe Ön folyton belecsúszik
 • láthatóan elnyűtt állapotban van (göröngyös, csomós, a külső huzata szakadt vagy kezd szétesni)
 • több mint 8 éve fekszik vagy pihen rajta mindennap vagy majdnem mindennap.

Ha a fent említett jelek közül legalább egyet megfigyelt a matracán, ideje, hogy kicserélje, habár nem csak ezek a jelek utalhatnak arra, hogy valami baj van a matracával.

A rossz matracon való fekvés következményeit többnyire a testünk érzi meg.

Nem csak a szakadt huzat miatt érdemes kicserélni a matracot. Ha reggelente merev, fájó tagokkal ébred, vagy éjszaka arra ébred, hogy a végtagjai el vannak zsibbadva és nehezülve, vizsgálja meg a matraca állapotát. Valószínűleg valami baj van vele.

A testünk mindig egyértelmű jelzéseket ad, ha olyan matracon alszunk, amely nem nyújt megfelelő alátámasztást a testünknek. Ezért azt tanácsoljuk, hogy gondosan figyelje meg, vajon miért alszik rosszul éjszakánként. A mi esetünkben sajnálatos módon a testnek jó az alkalmazkodó képessége, ezért ezek a jelek egy idő után eltűnnek (vagy enyhülnek).

Hogyan veheti észre a kényelmetlen alvás káros hatásait?

A nem megfelelő matracon való alvás rövidtávú hatásai azonnal láthatók:

 • álmatlanság
 • ingerlékenység
 • szórakozottság
 • koncentrációs zavar
 • állandó éhségérzet, édes ételek utáni vágy
 • forgolódás az ágyban
 • fájdalom érzet a nyakban, a hátban és a derékban
 • fáradtság
 • alváshiány

Néhány hónap vagy néhány év elteltével a rossz matracon való alvás hosszú távú hatásait is érezni lehet:

 • túlsúly felszedése
 • gyors öregedés, észrevehetőbb ráncok az arcon
 • csökkent teljesítőképesség és az ebből eredő munkahelyi problémák
 • a családdal és barátokkal nem kielégítően eltöltött szabadidő
 • általános fásultság
 • nehézségek sportolás során
 • általános elégedetlenség érzés és kevesebb életöröm

Mikor tanácsos új matracot vennie? 

Ma már nyilvánvaló, hogy egy matrac nem tart örökké. Mivel egyre több ember szenved alvási problémáktól, allergiától, gerinc- és ízületi fájdalomtól, felismertük, hogy a jó minőségű alvás alapfeltétele a jó minőségű matrac. Az elnyűtt matrac csak még tovább ronthatja a meglévő egészségügyi problémákat.

Az első tennivalója, hogy megnézze, milyen matraca van most. Először is, válaszoljon néhány kérdésre:

Milyen állapotban van a matraca?

A piacon kapható matracok közül egyik sem tart örökké. Kaphat nagyon hosszú, akár életre szóló garanciát, de ez nem jelenti azt, hogy olyan matrachoz jut, amely egy életen át kitart. A matraca korának, vagy még inkább az alkalmasságának a meghatározásakor ne csak a címkét nézze, mert az nem mutatja igazán jól, milyen állapotban van az ágya.

Még ha 10 évnél hosszabb garanciával vette is a matracát, ez nem jelenti azt, hogy mindez idő alatt végig ugyanúgy fog aludni. Egy adott termékre vonatkozó garancia általában a gyártó ígérete arra vonatkozóan, hogy a matrac bizonyos fizikai jellemzői ez alatt az idő alatt nem fognak változni. Röviden, arról biztosítja Önt, hogy jó minőségű terméket vásárolt.

Annak meghatározása, mennyi ideig lesz alkalmas egy termék az Ön igényeinek kiszolgálására, más kérdés. Még akkor is lehetnek gondjai az alvással, ha a matraca az évek során megőrizte valamennyi jellemzőjét, mivel Ön az, aki időközben megváltozott.

Mi változott meg az Ön életében?

Milyen változások történtek az életében az elmúlt 10 évben? Megházasodott, elköltözött, jelentősen nőtt vagy csökkent a testsúlya, gyermeket várt vagy beteg volt? Ezek a változások nem csak a testére, hanem az életére is hatással voltak.

Az emberi test folyamatos változáson megy keresztül, és újabb igényei alakulnak ki. Az öregedés folyamata változásokat idéz elő a súlyunkban, a testformánkban, az izomtömegünkben, stb. Lehet, hogy az a matrac, amely 25 éves korunkban jól megtartotta a testünket, 35 éves korunkban már nem biztosít megfelelő alátámasztást. Minél idősebbek vagyunk, annál jobban vágyik a testünk egy puhább matracra, amely gyöngéd a testünk érzékeny részeihez.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik puhább matrac megfelel – a matrac szerkezetének elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy alátámassza a gerincet.

Milyen célra használja a matracát?

Ha minden éjszaka a matracán alszik, és az ágyából néz tévét, ott reggelizik, olvas, tornázik, vagy pedig kanapénak vagy a gyerekek számára ugróasztalnak használja, akkor a matrac gyorsabban fogja elveszíteni előnyös tulajdonságait.

Hogyan gondozza?

Még egy matracról is megfelelően kell gondoskodni. Ha hiszi, ha nem, használata során a matrac sok hívatlan és kellemetlen vendégnek és anyagnak válik búvóhelyéül:

az emberi test minden éjszaka körülbelül 1/3 liter izzadságot és más testnedvet bocsát ki (ez körülbelül egy doboz italnak felel meg); mindezt a matrac szívja magába. Ennek a folyadéknak egy bizonyos része napközben elpárolog, de sok benne marad a matracban
éjszakánként körülbelül 1,5 gramm hajkorpa és elhalt hámsejt hullik a bőrünkről a matracba (ez évente kb. 100-200 gramm)
egy 5-6 éve használt matrac több mint 200 gramm szerves és szervetlen port tartalmaz
és ami még fontosabb, a matracban kiválóan tenyésznek a spórák, a baktériumok, a vírusok és a poratkák, amelyek nagy kínt okoznak az allergiában szenvedőknek. Megközelítő becslések szerint egy 10 éve használt matracban körülbelül 2 millió poratka, és ami még rosszabb, ezek salakanyagai találhatók.

Mindez azt jelenti, hogy rendkívül fontos megfelelően gondozni a matracot. Ha nem szellőzteti rendszeresen, és nem használ megfelelő matracvédőt, a matraca élettartama nem lesz hosszún.

Gondolja végig, hogy a régi matraca valóban megfelelő hely-e ahhoz, hogy a napja egyharmadát rajta töltse.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása